Anduril, Yeni Nesil Savaşta AI Destekli Teknolojiyi Kullanıyor


0

Otonom insansız hava araçları, modern savaş alanlarını hızla değiştiriyor. Anduril, son teknoloji jet gücü ve yapay zeka ile donatılmış savaş sistemleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Palmer Luckey, 2017 yılında Anduril’i kurduktan sonra savunma sektöründe yeni bir soluk getirdi, hacker kültürü ve Silikon Vadisi’nin hızından ilham aldı.

Şirketin en son ürünü olan “Roadrunner,” jet motorlarıyla çalışan ve yapay zeka tarafından kontrol edilen bir savaş uçağıdır. Özellikle Ukrayna’daki çatışmanın karmaşıklığından etkilenen bu teknoloji, ucuz ve çevik intihar dronlarının giderek daha ölümcül hale gelmesiyle doğru orantılı bir şekilde geliştiriliyor.

Anduril ‘in Baş Strateji Sorumlusu Christian Brose, bu yeni hava tehdidini şöyle açıklıyor: “Karşımıza çıkan sorun, düşük maliyetli, yüksek hacimli ve giderek daha sofistike hava tehditlerinin ortaya çıkmasıydı.” Ukrayna’daki çatışmada, her iki taraf da ucuz dronları kullanarak hedeflere saldırıyor ve bu, yeni bir silahlanma yarışına yol açıyor. Amerika Birleşik Devletleri tarafından sağlanan Switchblade dronları da Ukrayna’nın savunma stratejilerinde kullanılıyor ve savaş uçakları veya daha pahalı füzeler tarafından vurulmadan hedeflerini bulabiliyorlar.

Anduril

Roadrunner, yüksek hızlarda çalışabilen, dikey iniş ve kalkış yapabilen, modüler bir çift jetli uçak olarak tasarlanmıştır. Bu uçak, ihtiyaç duyulmadığında üssüne geri dönebilir. Roadrunner, dronları ve hatta füzeleri hedeflemek üzere tasarlanmıştır ve tehditleri bağımsız olarak algılayabilir.

Brose, sistemin yüksek bir derecede özerk çalışabileceğini ve yazılımın yeni yeteneklerle güncellenebileceğini belirtiyor. Ancak ölümcül bir müdahalenin yapılabilmesi için bir insan operatörün karar vermesi gereklidir. “Sistemin, bir tehdidi tanımlamak ve sınıflandırmak için insan etkisi olması ve herhangi bir eylem için insan sorumluluğunun bulunması gerektiğine inanıyoruz,” diyor.

Ukrayna’da dronların askeri kullanımı, hem Rus hem de Ukrayna kuvvetlerinin insansız hava araçlarını tam bir “öldürme zinciri” içinde kullanmaya başladığını gösteriyor. Tek kullanımlık tüketici dronları keşif amaçlı kullanılıyor ve ardından kısa veya uzun menzilli intihar dronları saldırı için kullanılıyor. Bu deneyler, deniz dronları da dahil olmak üzere yapay zeka hedefleme ve dron kontrolü konularında gerçekleşmektedir. Bazı raporlara göre, Ukrayna kuvvetleri, insan kontrolü olmadan insan hedeflerini hedeflemek ve saldırmak için yapay zeka kullanan dronlar kullanıyor olabilir, ancak bu henüz doğrulanmış değil.

Ukrayna’daki savaş, yapay zeka ve otonom teknolojilerin askeri stratejiler üzerindeki artan etkisini ve tüketici teknolojisinin askeri operasyonlarda nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Bu nedenle birçok ülke, askeri stratejilerini ve bütçelerini gözden geçirme ihtiyacı hissediyor.

Pentagon, birkaç yıl önce yapay zekayı potansiyel olarak oyun değiştiren bir askeri teknoloji olarak tanıdı ve Çin’in artan askeri yeteneklerine karşı koymak için bu teknolojiyi benimsemeye çalışıyor. ABD Savunma Bakanlığı, geleneksel savunma firmalarının teknolojisini içerecek şekilde düşük maliyetli ve hızla geliştirilen AI destekli sistemleri tercih ederek, pahalı ve karmaşık sistemlere son vermeyi amaçlıyor.

Pentagon’un Çoğaltıcı Girişimi, önümüzdeki 18 ila 24 ay içinde “otonom sistemleri, Çin’in geleneksel ordusuna karşı avantaj sağlamak için” birden fazla alanda kullanmayı hedefliyor. Katılacak yükleniciler henüz belirlenmedi.

Ancak askerlerin yeni AI destekli teknolojileri benimsemesi, istikrarsızlığa yol açabilecek endişelere neden oluyor. ABD ve diğer 30 ülke, askeri AI kullanımını denetlemek amacıyla kılavuzlar ve şeffaflık kuralları öneriyor. Ölümcül otonom silahların geliştirilmesini ve kullanılmasını yasaklamaz, ancak istenmeyen bir tırmanışı önlemek için mühendislik ilkeleri ve şeffaflık kuralları getirir. Bu konuda uluslararası bir uzlaşma sağlanması büyük önem taşıyor.

Teknoloji Haberleri >>


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Trendinus

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir